Column: Hygge

Heb jij er al van gehoord? Hygge. Je spreekt het uit als hoe-gah. Een nieuw begrip dat zijn opmars maakt in Nederland. Het staat voor knusheid, ontspannen en quality time met vrienden en naasten.  Het begrip is van Deense oorsprong en lijkt in mijn ogen nog het meest op een combinatie van het begrip cocoonen en de quote: live life to the fullest.

 

Cocoonen is een woord wat het sowieso aan terrein heeft gewonnen de laatste jaren. Thuis blijven, in een knusse omgeving, ontspannen, genieten en je afsluiten voor de buitenwereld. Dat is wat cocoonen is. Het wordt dan ook vaak in een zin genoemd met netflix.

Want eerlijk is eerlijk, ook netflix is inmiddels niet meer weg te denken uit de maatschappij. Hele avonden wordt er gebruik van gemaakt en het is ook nog eens maatschappelijk geaccepteerd. Want ook onder werktijd wordt er natuurlijk regelmatig gespeculeerd of gespoilerd over series. 

 

Even terug op Hygge, want waarin verschilt dat dan met cocoonen? Nou Hygge is eigenlijk het nieuwe cocoonen. Waar het bij cocoonen vooral draait om binnenshuis te genieten en je af te sluiten voor de buitenwereld, is dat bij Hygge tegenovergesteld. Bij Hygge draait het ook om leven buitenshuis. Uitgebreider gezegd, Hygge is een leefstijl, een mentaliteit, waarbij men zich focust op dingen die er toe doen in het leven.

 

Ja, ja, die Denen zijn diep met hun begrippen. Maar Hygge is een gevoel, en daarom is het begrip ook niet direct te vertalen. Gelukkig zijn er 1001 concrete voorbeelden te vinden van het begrip om het allemaal wat meer te visualiseren.

Gezellig met vrienden om een knappend haardvuur, samen met je partner onder een kleedje op de bank, een lange boswandeling en een goed gesprek. Die zachte trui, het gevoel dat je ervaart wanneer je hond zich op je schoot nestelt een uitgebreide maaltijd met je familie. Maar  boven dit alles is Hygge het gevoel dat je ervaart maar niet kunt omschrijven bijvoorbeeld als de zon doorbreekt op een natte herfstdag.

 

Ik ben fan, ik vind het een prachtig begrip en het is in Denenmarken zelfs een werkwoord. Zullen we samen Hyggen vanavond? Toch rest mij nog een vraag, waar blijft het begrip mindfulness? Want.. dat is iets wat ik ook een heel mooi begrip vindt. Leven in het hier en nu, genieten van de kleine dingen. De geur na een harde regenbui, de gezelligheid van een goed gesprek, de warmte van de zon op je gezicht. Juist dat besef dat je op dat moment ontspannen bent, je gelukkig voelt en ontzettend geniet. Want dat bewust genieten van die kleine dingen, zorgt voor het grote geluk. Als iedereen nou wat bewuster zou genieten van de kleine dingen, is dan niet alles een beetje Hygge?

 

Wellicht is het dan wel heel Hygge om een kop goede koffie te drinken op je werk. Het lijkt mij in ieder geval een mooie kleine stap, naar groot geluk.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0